Dvig obraza - face lift

Dvig obraza - face lift

Poseg, pri katerem se napne koža na obrazu se večinoma opravi v splošni anesteziji, lahko pa sicer tudi v lokalni anesteziji. Napne se kožo na licih, visečo kožo in zgubano kožo, istočasno se dvigne in napne tudi vrat. 

S to operacijo se ne zmanjša gubic okoli oči, t.i. račjih tačk, in gub ki potekata od nosa do ustnih kotov. Brazgotine se skrije pred in za uhlje.

Več

Po posegu

Obraz se kompresijsko povije, zaradi zmanjšanja otekline se obraz takoj po operaciji hladi. Vstavljeni sta tudi drenažni cevki, ki preprečujeta nabiranje krvi pod kožo. Odstrani se ju naslednji dan. Prav tako se svetuje limfno drenažo, ki pospeši proces celjenja.

Rehabilitacija

Prisotna je oteklina, ki večinoma zgine po treh tednih, nekoliko prej ob redni limfni drenaži. Prav tako je nekaj tednov do mesecev prisoten nekoliko zmanjšan občutek na mestih kjer je bila koža napeta, saj se mora med dvigom in napenjanjem kože porezati mikroskopske kožne živčke, ki prihajajo iz globine. Seveda pa se občutek čez čas povrne.

Navadno traja vidni rezultat od 5 do 10 let. Odvisno od tipa kože posameznika in kvalitete podkožnega tkiva.

Brazgotine so najpogosteje nežne in komaj opazne.

Možni zapleti

Problemi s celjenjem ran, vnetje, infekcija,… Lahko pa pride tudi do nastanka trdih brazgotin, kar je sicer redko in je odvisno od posameznikove podvrženosti k ustvarjanju grdih, hipertrofičnih brazgotin.

Zaradi prekomernega napenjanja kože ali pa zaradi podkožnega nabiranja krvi, lahko pride do delnega odmrtja kože, kar je sila neprijetno. Daleč najbolj neprijetna pa je pareza obraznega živca, t.j. poškodba živca, ki je potreben za obrazno mimiko. Sicer pa je to poseg po katerem je koža obraza bolj napeta, izgled pa mlajši. Vendar morajo biti pričakovanja pacienta in kirurga realna.