Dvig in zmanjšanje dojk

Dvig in zmanjšanje dojk

Dvig dojke je poseg pri katerem se dvigne povešeno tkivo dojke. Ko je tkiva dovolj se kot endoprotezo oblikuje obstoječe žlezno tkivo, okoli katere se nato oblikuje "kožni nedrček". Na ta način je rezultat dolgotrajnejši, saj oblike ne drži koža, ampak preoblikovana žleza.

Ko pa lastnega tkiva ni dovolj, je potrebno vstaviti prsni vsadek okoli katerega se nato oblikuje "kožni nedrček". Brazgotine so pri klasičnem dvigu (brez vsadka) okoli kolobarja in vertikalno, do nove kožne gube. Pri posegu, kjer pa je potrebna še vstavitev vsadka pa je brazgotina navadno le okoli kolobarja, redkeje je potreben še vertikalni rez, kjer sega brazgotina kot pri klasičnem posegu, do nove gube pod dojko.

Pri zmanjšanju dojke, se to doseže z liposukcijo (v primeru ko odvečno tkivo dojke predstavlja maščoba) ali pa, kar je pogosteje - s kirurško odstranitvijo odvečne žleze.

V obeh primerih se nato prerazporedi preostalo tkivo in oblikuje dojko, okoli katere se nato ukroji "kožni nedrček". Brazgotine pri obeh posegi so okoli kolobarja in vertikalno, redkeje (ko je potrebna velika redukcija) pa tudi horizontalno v gubi, kar da značilno obliko obrnjenega "T" oziroma obliko sidra.

Poseg se navadno napravi v splošni anesteziji, po posegu sta v ranah drenažni cevki, ki se ju odstrani naslednji dan (redko čez dva dni).

Več

Po posegu

Svetuje se uporaba športnega nedrčka, vsaj tri tedne. Navadno so bolečine znosne le ob blagih analgetikih, posebno ob istočasni uporabi hladilnih obkladkov.

Najpogosteje pacientke skrbi izgled brazgotin. Le-te so odvisne od fiziologije celjenja vsake posameznice. Navadno se vertikalna brazgotina zaceli skoraj neopazno, nekoliko bolj pa je vidna brazgotina okoli kolobarja. Kolobar normalno neostro prehaja v kožo dojke, z rezom okoli kolobarja pa se ta naravni nežni prehod prekine z brazgotino, ki ostro zameji kolobar od kože.

Po operaciji je navadno občutljivost bradavic nekaj mesecev nekoliko zmanjšana.

Pacientkam se navadno svetuje teden dni dela nezmožnosti, nato pa lahko pričnejo z postopnim obremenjevanjem.

Vsaj mesec dni pa se odsvetujejo aktivnosti kot so jogging, tek na smučeh, itd.

Vsaj 14 dni pred posegom se odsvetuje jemanje Aspirina in njemu podobnih preparatov. Prav tako kajenje in slabokrvnost preprečujeta celjenje ran, kar lahko podaljša rehabilitacijo.

V primeru da ženska po operaciji shujša, se dojke lahko ponovno povesijo.

Galerija