Abderoplastika

Abderoplastika

Pri tem posegu, se operativno odstrani odvečno kožo trebuha, ki ostane po hujšanju ali po porodu. S tem se odstrani tudi vse strije na spodnjem delu trebuha.

Brazgotina je navadno nizko v pasu, nad sramjem in okoli popka. Večinoma je potrebno popek prestaviti, ga polepšati in nekoliko zmanjšati. Brazgotino se postavi v rob spodnjega perila, tako da se priporoča da na dan operacije pridete v perilu, ki ga navadno nosite.

Za lepšo obliko trebuha jo kombiniramo še z liposukcijo.

Več

Po posegu

Nekaj tednov je prisoten občutek napetosti in zmanjšanega občutka za dotik v koži trebuha, kar je prehodnega značaja. Brazgotina je večinoma nežna in neopazna, mehčanje brazgotine traja več mesecev do enega leta.

Po operaciji je potrebno nositi trebušni pas, vsaj tri do šest tednov. Prav tako se priporoča 10 - 14 dni počitka. V primeru, ko je potrebno s šivi ojačati mišice trebušne stene, se počitek svetuje 4 - 6 tednov (odsvetuje se fitnes in dvigovanje težkih bremen).

Možni zapleti

Kožo se napne in oblikuje trebuh. Koža ki se jo tako napne je slabše prekrvljena, kar lahko privede do dolgotrajnejšega celjenja. To velja zlasti za kadilce in sladkorne bolnike.

Operirano mesto se drenira z dvema cevkama, katere se odstranjo čez dan ali dva. Kljub temu se lahko pod kožo nabira sokrvica, ki jo je potrebno odstraniti s punkcijo. To sta na srečo redka zapleta. Tako kot pri vsaki operaciji lahko pride do zapletov pri celjenju ran, kar povzroči nekoliko dolgotrajnejše celjenje (lahko tudi več tednov). To je pogosteje v primeru, ko je poleg odvečne kože potrebno odstraniti tudi več odvečne maščobe (maščoba je slabo prekrvljeno tkivo, zaradi česar med celjenjem lahko pogosteje pride do zapletov).

Galerija