Operacija nosu - rinoplastika

Operacija nosu - rinoplastika

Možna sta dva načina operacije, t.i. odprta in zaprta metoda.

Razlika je v načinu pristopa do nosnih struktur. Pri zaprti metodi so vsi rezi skriti v nosu, pri odprti metodi pa je rez tudi na nosni kolumeli (to je kožno-hrustančni stebriček, ki loči obe nosnici). Ta metoda omogoča boljši pregled vseh nosnih struktur in je v uporabi ko je potrebno preoblikovati nosno konico.

Poseg se praviloma opravi v splošni anesteziji. Med operacijo se preoblikuje kostno hrustančni okvir, kar daje obliko nosu.

Končna oblika pa je odvisna od debelosti kože na nos. Pri debelejši, mastni koži je težje zadržati obliko nosne konice, kot pri suhi tanki koži.

Več

Po posegu

Po posegu sta nosnici zatamponirani, na nosu pa je nameščena aluminijasta ploščica, zaradi česar so pooperativne bolečine minimalne. Nekoliko neprijetno je odstranjevanje tamponov kar se praviloma naredi tri dni po operaciji. Ploščico pa se odstrani po približno petih dneh.

Rehabilitacija

Navadno sta prisotni tako oteklina kot modrice okoli oči, ki pa se zmanjšajo z pooperativnim hlajenjem. Prav tako se odsvetujejo vse aktivnosti pri katerih je glava v predklonu, vsaj dva meseca se odsvetuje sončenje in uporaba savne.

Navadno večji del otekline in modric mine v treh tednih. Že takoj po operaciji pa se lahko uporabijo ličila.

Možni zapleti

Lahko pride do infekta rane, krvavitve iz nosu po odstranitvi tamponov. Slabši občutek za dotik v konici nosu z občasnimi bolečinami, kar mine v nekaj mesecih. Redko lahko pride do močnejših brazgotin v nosu, ki še po nekaj mesecih spremenijo obliko nosu (to je sicer redko). Lahko pa se zgodi da nos ni pričakovane oblike, kar je najpogosteje posledica slabe komunikacije med kirurgom in stranko (pacientom).

Četudi operativni poseg in celjenje potekata brez posebnosti, se včasih zgodi, da je za popolno obliko potrebna manjša korekcija, vendar mora od prve operacije preteči vsaj leto dni (takrat se smatra, da je celjenje popolnoma končano).