Liposukcija

Liposukcija

To je izsesavanje odvečne maščobe. Ne gre za nadomestitev hujšanja. 

Pri tem posegu se odstrani največ do tri litre maščobe. V izsesani maščobi se namreč nahaja do 15% krvi. Prav tako se z večjo količino izsesane maščobe zveča nevarnost perioperativnih komplikacij, kot so maščobna embolija, anemija, nekroza maščevja

Najboljši rezultati so takrat ko gre za odstranitev trdovratnih maščobnih oblog, najpogosteje na bokih, trebuhu, stegnih in kolenih. S tem se telo oblikuje. Tako da gre za obliko liposkulpturiranja.

Poseg se večinoma opravi v splošni anesteziji, vsaj 14 dni prej se odsvetuje jemanje Aspirina, prav tako se poseg odsvetuje v času mesečnega perila in pri slabokrvnih pacientih.

Več

Po posegu

Po operaciji je potrebno nositi kompresijsko oblačilo tri do šest tednov (odvisno od tipa kože). Brazgotine so manjše kot en centimeter skrite v področje hlačk in popka, nekoliko bolj so lahko opazne le na nogah (kolena in gležnji). Nekaj časa po operaciji so prisotne modrice in otekline, ki pa v mesecu ali dveh splahnijo.

Včasih se pri nekoliko slabše elastični (strijasti) koži na trebuhu priporoča še istočasna abderoplastika. V kolikor si pacientka tega posega ne želi se lahko najprej opravi liposukcijo. Nato se počaka vsaj pol leta, v tem času se koža skrči, v kolikor je po tem času prisotna povešena kože se le to odstrani (abderoplastika).

Liposukcijo se izvaja le na maščobnih oblogah, ki so vsaj dva centimetra pod kožo. S tem se izognemo neravninam, ki lahko nastanejo pri "plitki" liposukciji.

Najpogostejše vprašanje

Najpogostejše vprašanje je glede dolgotrajnosti posega in ponovnega nalaganja maščobnih oblog na tem mestu. Maščobe se s tem posegom ne odstrani popolnoma. Pusti se vsaj debelino dveh centimetrov. Te maščobne celice se lahko ob prekomernem vnosu kalorij ponovno povečajo. Če pa se način življenja po operaciji ne spremeni, se obdrži z operacijo pridobljeno obliko telesa.