Povečanje dojk

Povečanje dojk

Povečanje ali augmentacija dojk, je najpogostejša estetska operacija. Povečanje se opravi z vstavitvijo protez, ki so polnjene s silikonskim gelom.

Veliko je že bilo napisanega o silikonskih protezah. Največ raziskav so naredili v ZDA, kjer je FDA leta 1991 prepovedal uporabo protez, zaradi vedno večjega pritiska medijev glede morebitne škodljivosti silikona. Po petnajstih letih raziskav so prepoved odpravili saj niso dokazali škodljivosti silikonskih protez. Ugotovili pa so da je manjša incidenca raka na dojkah, da je vsebnost silikona v materinem mleku nižja kot v mleku v prahu ali kravjem mleku in da ne ovira preventivnega pregleda dojk.

Pogost je strah pred razpokom protez, ki je odvečen, proteze so namreč izredno odporne,tako da je razpok redek. Novejše proteze so polnjene z gelom tako da se silikon ne »razlije«, prav tako se ne spremeni oblika dojke, tako da pacientke tega večinoma niti ne zaznajo.

Povečanje dojk se opravi po predhodnem pregledu, ko se z operaterjem dogovorite o velikosti in obliki protez. Obstajata namreč dve obliki protez; okrogle in kapljičaste oziroma anatomske.Vsaka ima svoje prednosti in slabosti.

Poseg se opravi v splošni anesteziji in traja prbl. eno uro.

Več

Najpogosteje se uporabi rez pod dojko, rez okoli kolobarja uporabljam ko je potrebna istočasna peksija oz dvig dojke. Reza v področju pazduhe pa se zaradi pogostejših komplikacij izogibam.Nato se napravi podkožni žep, ta se najpogosteje nadaljuje pod veliko prsno mišico s čimer se pokrije zgornji in zunanji del vsadka. S tem se zagotovi naravnejši izgled povečane dojke. To je nujno pri suhih pacientkah. Če se nad dojkama vidijo rebra se bo videl tudi rob proteze, razen če se jo pokrije s prsno mišico.

Po posegu

Po operaciji se tri tedne odsvetuje večje fizične aktivnosti. V tem obdobju je potrebno nositi športni nedrček. Bolečine po operaciji so znosne ob pomoči blagih analgetikov (nalgesin, lekadol…) in hladnih obkladkov. Vsaj 14 dni pred posegom ne smete jemati aspirina in aspirinu podobnih pripravkov.

Po tednu dni se navadno lahko vrnete na delovno mesto (vsaj še dva tedna pa se odsvetuje dvigovanje težkih bremen).

Z vsadki se ne da narediti naravnih dojk. Lahko se naredi dojke, ki imajo naravnejši izgled (nimajo izgleda kupolastih, "playboyevskih" dojk), naravnih pa žal ne.

Možni zapleti

Nekaj mesecev po operaciji se lahko pojavi nastanek vezivne kapsule, okoli proteze. Ta kapsula je lahko popolnoma nežna, tako da se je praktično niti ne tipa, lahko pa je močnejša in povzroča bolečino oz. v najhujših primerih tudi deformacijo dojke.

V tem primeru je potrebna ponovna operacija, odstranitev ovojnice ali vsaj delna odstranitev in vstavitev vsadka pod mišico.

Na srečo je nastanek take kapsule izredno redko, zlasti ob uporabi novejših hrapavih prsnih vsadkih.

Galerija